Khamis, 19 Jun 2014

Allah Lebih Tahu Apa Yang Kita Perlukan

Bayangkan.Kita ada anak kecil.Umur 3 tahun.
Satu hari..Kita tengah masak di dapur.Si anak ternampak pisau.Merengek-rengek dia menangis.
Nakkan pisau jadi mainan.Agak-agak kita bagi?Tentu lah tidak, kan.Adakah ini tandanya kita tidak sayangkan anak?Bahkan, kerana sayanglah kita enggan berikan..Walaupun di mata anak...Pisau itu 'menyeronokkan'Tapi kita lebih tahu..Ia merbahaya untuk anak kita.Kita lebih tahu.Anak tidak tahu.Begitu juga.Kita dengan Allah.Kita 'merengek' nakkan ...sesuatu.

Tetapi Allah s.w.t tidak izinkan.Adakah Allah s.w.t tidak sayangkan kita?Bahkan, kerana sayanglah.
Kemahuan kita tidak diturutkan.Malah diganti dengan yang lebih baik.Kerana mungkin apa yang kita mahukan itu kelihatan baik pada pandangan kita.Tapi tidak pada pengetahuan Allah...Allah lebih tahu.Kita tidak tahu...kerana Allah Maha Mengetahui.Oleh itu,Marilah kita bertasbih, tahmid dan takbir mengagungkan Allah swt.

Jika tiada rezeki anak,mungkin diberikan rezeki mertua yang baik.Maka kita lebih bahagia dari mendapat anak yang liar.Jika tiada rezeki wang ringgit,mungkin diberikan rezeki kesihatan.Maka kita lebih bahagia dari kerisauan menjaga harta dunia.Jika tiada rezeki kereta mewah,mungkin diberikan rezeki kenderaan yang jarang menimbulkan masalah.Maka kita lebih bahagia dari membayar
kerosakan yang mahal.Jika tiada rezeki rumah yang besar,mungkin diberikan rezeki makanan yang tidak pernah putus.Maka kita lebih bahagia dari si gelandangan.

Jika tiada rezeki pasangan yang cantik,mungkin diberikan rezeki pasangan yang baik dan pandai menguruskan rumahtangga.Maka kita lebih bahagia kerana hidup berteman dan terjaga segala.
Jika tiada rezeki jodoh,mungkin diberikan rezeki umur ibu bapa yang panjang.Maka kita lebih bahagia dapat berbakti sepenuhnya pada orang tua.
Jika tiada rezeki hari ini, mungkin ada rezeki yang lebih baik pada esok hari.
Maka kita lebih bahagia kerana rezeki yang tidak dijangka.

Bersabar. Bersyukur. Berusaha. Berdoa.
Bertawakal.
Hanya Dia, Allah Yang Maha Adil

Tiada ulasan: